Kjøpe stillas?
Les dette før du kjøper

Å velge riktig er viktig! Derfor har vi satt sammen en guide til deg om hva du bør tenke på ved kjøp av stillas. Og vi tar selvfølgelig det viktigste først: Sikkerhet.

 • Sikkerhet – montering og bruk av stillas
 • Når stillaset skal monteres
 • Velg en trygg leverandør 
 • Hvilken type stillas skal jeg kjøpe? 
 • Få kjøpshjelp

Sikkerhet – montering og bruk av stillas

Riktig montering, bruk og vedlikehold av stillas er førsteprioritet, uansett hva slags løsning du ender opp med. Å falle fra et stillas selv i lave høyder kan forårsake katastrofale skader. Det er derfor noen krav som må oppfylles for å forebygge dette. 

Alle som benytter stillas i sitt arbeid, skal ha opplæring i det aktuelle stillaset. Den som skal montere stillas for bruk i næring skal ha kurs og/eller fagbrev i stillasbyggerfaget. Fra 2016 er disse kravene også strengere enn tidligere. 

Arbeidsgiver har ansvaret for at alle brukere av stillaset har nødvendig opplæring. Opplæringen skal gjennomføres av en kvalifisert person. Opplæringen kan gjøres internt eller eksternt. All opplæring skal kunne dokumenteres.

Følg alltid veiledning for montering, bruk og demontering, denne skal være utarbeidet av produsent. Veiledningen gjennomgås ved opplæring og alltid før stillaset settes opp eller tas i bruk. 

Når stillaset skal monteres

 • Planlegg prosjektet, skaff tilveie rett utstyr
 • Benytt påkrevd verneutstyr
 • Bruk fallsikring inntil rekkverk er satt opp
 • Det skal ikke være mer enn 30 cm avstand mellom vegg og stillas
 • Sikre området i en radius som tilsvarer stillasets høyde

Følg alltid krav fra Arbeidstilsynet

Layher-stillaser er sertifiserte og innehar alle nødvendige godkjenninger. Tidligere var det tilstrekkelig at stillaser hadde typegodkjenninger fra Arbeidstilsynet – dette er ikke nok i dag. Nå skal stillasene være sertifisert i henhold til Produsentforskriften og inneha et produktsertifikat fra f.eks. RISE, SINTEF eller TUV som viser at utstyret er kontrollert og godkjent. I tillegg stilles det strenge krav til monteringsveiledningen som skal være på norsk.

Kjøp aldri et stillas som ikke har et produktsertifikat og et norsk sertifikatnummer. Vi i Layher er oppdaterte på Arbeidstilsynets forskrifter til enhver tid, så du kan være trygg på våre stillaser. Les mer om kravene som må oppfylles hos Arbeidstilsynet.

Velg en trygg leverandør

Et godt tips er å velge en anerkjent leverandør som har mange suksessfulle år bak seg ute i markedet. En viktig detalj er at du som stillaseier kan komme til å trenge reservedeler eller tilbehør, og da er det viktig å ha en leverandør som er en etablert produsent og leverandør.

Dette er også viktig å tenke på:

 • Påse at alle nødvendige deler til stillaset leveres. Det siste man vil er å mangle deler på byggeplassen 
 • Leverandøren skal vite hva som kreves av godkjenninger/sertifiseringer

Hvilken type stillas skal jeg kjøpe? 

Det finnes stillas i mange ulike varianter, alt fra stillas som du enkelt kan flytte på, til bruk i trapper og løsninger for arrangementer som konserter. Vi har alle typer stillas til salgs. For å gjøre det enkelt, deler vi inn i disse gruppene: 

Rammestillas – til fasade og vedlikehold

Den mest kjente stillasløsningen, også kalt fasadestillas, brukes normalt til vedlikeholdsarbeid som maling, restaurering og oppføring av nye bygg. Stillaset passer enten du har et lite hus, stort hus eller skal sette igang et leilighetsprosjekt. Rammestillaset kan tilpasses ethvert prosjekt, da det finnes mange ulike lengder. Dessuten er det enkelt å montere, da det består av få deler. 

Selges også som stillaspakker. Les mer om SpeedyScaf rammestillas

Rullestillas – når du trenger enkel mobilitet 

Dropp stigen – gå for rullestillas som kan brukes både innendørs og utendørs. Våre rullestillas er laget av aluminium slik at de er enkle å flytte på. Slik kan du male, trekke ledninger eller snekre i lavere høyder på en trygg og effektiv måte enten du er på jobb eller på hytta. Mange tilpasninger er mulig, og ikke minst kan du velge riktig type hjul som ikke skader underlaget. 

Det beste med rullestillas fra Layher er at det eneste du trenger er et vater – delene til stillaset låser seg selv!

Les mer om rullestillas

Industristillas – ved større prosjekter

Også omtalt som spirstillas, murerstillas eller tungstillas. Denne typen stillas er å få levert i både aluminium og stål, som kan bygges rundt fasade, enten hengende eller frittstående. Brukes typisk der rammestillas ikke strekker til, for eksempel ved høyere lastekapasitet. 

Systemet er modulbasert og fleksibelt som gjør at det passer til alle større prosjekter enten det er landbaserte prosjekter, i olje- og gassindustrien eller eventbransjen. Det finnes så å si ubegrensede muligheter for tilpasninger.

Les mer om Allround Industristillas 

Skal du ha en rigg til et arrangement og trenger scener eller tribuner? Vi kombinerer industristillas med elementer som passer til nettopp dette!

Les mer om Layher Event 

Få hjelp

Det aller viktigste er at du kjøper riktig produkt til ditt prosjekt, slik at du er helt sikker på at arbeidet kan utføres effektivt og trygt. Men vi forstår at det kan være utfordrende å velge type stillas, leverandør og hva slags tilbehør man trenger. Ikke minst: hva må til for å sette opp et stillas? 

Vi har nå gått igjennom noen viktige punkter du må huske på i forbindelse med ditt prosjekt. Husk at du som kunde hos Layher alltid vil få de riktige og sikre svarene dersom du skulle “stå fast”.

Trenger du hjelp kan du ringe oss på tlf 63 92 99 20 eller sende en mail til [email protected].

Fordelene med Layher

Alle nødvendige deler inkludert
Alt på lager
Høy kvalitet og sikkerhet
Omgående levering

Les flere saker fra Layher

Tak over tak

Å ha tak over tak på et byggeprosjekt gir flere betydningsfulle fordeler som kan forbedre effektiviteten, sikkerheten, og kvaliteten på a...
Les mer

Consolvo

Layher samarbeider med Consolvo – som er en av Norges ledende entreprenører innen rehabilitering, vedlikehold og sikringsarbeid....
Les mer

Vamma Kraftstasjon

Layher har samarbeidet med BG Utleie om planlegging, prosjektering og levering av allroundstillas til Vamma kraftverk....
Les mer

Ny avdeling i Stavanger

1. desember 2023 åpnet vi en ny avdeling i Stavanger. Denne avdelingen har salgskontor og eget lager med Layher's kjente produkter....
Les mer

Fantastiske messedager

Vi vil gjerne rette en takk til alle som besøkte Layher AS sin stand under årets Bygg Reis Deg-messe. Det var flott å se dere alle sammen...
Les mer

Det umulige mulig

I hjertet av Norges storslåtte landskap, blant de majestetiske fjellene og de krystallklare fjordene, ble det skrevet filmhistorie....
Les mer
en_USEnglish